Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

St. Thomas – největší z Amerických Panenských ostrovů

St. Thomas je největším a také nejnavštěvovanějším ostrovem Amerických Panenských ostrovů. Pyšní se neopakovatelnou atmosférou i nádhernou exotickou přírodou. Jelikož zde po celý rok panují tropické teploty, je možné jej navštívit prakticky kdykoliv. St. Thomas na vás čeká s otevřenou náručí a umožní vám prožít dny volna v typickém karibském duchu.

Základy bohatství tohoto ostrova byly položeny v 70. letech 17. století obchodníky Dánské západoindické společnosti. Dnešního hlavní město Charlotte Amalie vyrostlo z bezejmenné osady, která byla v minulosti vítaným zdrojem pitné vody nejen pro obchodníky, ale také pro piráty, jichž byl St. Thomas častým cílem. Na ostrově přebýval jeden z nejznámějších pirátů té doby – Edward Teache, který byl známý spíše pod přezdívkou Blackbeard neboli Černovous (zemřel roku 1718). Prosperující osada byla v roce 1691 pojmenována Charlotte Amalie, na počest dánské královny, manželky krále Christiana V. 

přístav St. Thomas Harbor, ostrov St. Thomas
Foto: přístav St. Thomas Harbor v hlavním městě Charlotte Amalie

Na počátku 18. století již město žilo čilým obchodním ruchem, na nábřeží se nacházela skladiště hedvábí, zbraní, zlata a nejrůznějšího zboží, kterým Evropané platili za karibský rum, cukr, bavlnu a indigo. Místní obchodníci byli také dodavateli zbraní pro kolonisty válčící za nezávislost Spojených států amerických. V dobách, kdy plantáže na sousedním ostrově St. Croix zažívaly největší rozkvět, zastínil tento ostrov na nějaký čas i do té doby značně prosperující St. Thomas. Také hlavní město bylo roku 1775 přeneseno do Christianstedu na St. Croix. Do Charlotte Amalie se vrátilo až téměř po sto letech, roku 1871.

Ostrov St. Thomas rozkládající se na ploše 19 krát 5 kilometrů nabízí krajinu se zalesněnými pahorky, plnou bujné zeleně. Střední a východní pobřeží je dosti rozeklané a je lemováno malebnými zátokami, zálivy a plážemi, na nichž vyrostly moderní hotely. Pobřeží St. Thomas lemuje více než 40 nádherných pláží omývaných tyrkysovou vodou. Západní pobřeží zůstává dodnes nerozvinuté. Ve vnitrozemí se příkře zvedá 474 metrů vysoký vrchol Crown Mountain. Na jeho hřebenech a skalních útesech můžete zahlédnout četné prázdninové vilky. Na ostrově dnes žije okolo 50 tisíc obyvatel a tak je St. Thomas jedním z nejlidnatějších ostrovů celých Amerických panenských ostrovů. Počet obyvatel se každý den ještě prudce navyšuje o tisíce turistů, kteří sem přijíždějí na obrovských výletních lodích.

Většina z nich míří k pozoruhodnému zálivu Magens Bay, v němž se rozkládá pláž jako z pohádky. Najdete zde nejkrásnější pláž ostrova, která se pravidelně umisťuje na předních příčkách v soutěžích o nejkrásnější pláže světa. Je tvořena 1,5 km dlouhým pásem toho nejjemnějšího písku a po celé své délce je lemována palmami. Pokud máte možnost, nevydávejte se sem o víkendu, protože zde bývá velmi rušno. Davy rekreantů pravidelně obsazují do posledního místečka také zdejší plážové bary a restaurace.

Na ostrově St. Thomas si na své přijdou vyznavači vodních sportů, potápění, rybolovu na otevřeném moři, ale také nadšení golfisté. Ti budou doslova uneseni z jedinečného golfového hřiště Mahogany Run. Tím nejoblíbenějším „sportem“, především tedy u žen, však zůstává bezpochyby honba za výhodnými nákupy a to jak v hlavním městě, tak i v mnoha letoviscích na pobřeží.

přístav St. Thomas Harbor v hlavním městě Charlotte Amalie
Foto: přístav St. Thomas Harbor v hlavním městě Charlotte Amalie

Hlavním městem je již několikrát zmiňované Charlotte Amalie, které se paprskovitě rozrůstá z dánského koloniálního centra. Město je ohraničeno přístavem St. Thomas Harbor, kde může kotvit i deset velkých lodí najednou. Hlavní obchodní zónou je Main Street, někdy nazývaná též Dronningens Gade, lemovaná obchůdky a řemeslnými dílnami plnými nejrůznějšího zboží. Na svou „kořist“ v podobě bohatého turisty zde čekají zdatní obchodníci, kteří své řemeslo umí stejně dobře jako jejich předci, jež zde prodávali v 18. století. Neméně zajímavé je také přilehlé bludiště úzkých uliček. Main Street je zkrátka srdcem historické části Charlotte Amalie, která se rozkládá od náměstí Rothschild Francis Market Square na západě až po Emancipation Park na východě. Z tohoto parku se můžete vydat na prohlídku jedné z nejvýznamnějších památek na ostrově – k pevnosti Fort Christian.

Fort Christian byla postavena v roce 1672 z tmavě červených cihel, proto ji při návštěvě hlavního města jen těžko přehlédnete. V současnosti v ní sídlí Muzeum Panenských ostrovů a v prostorách, které kdysi sloužily jako vězeňské cely, se dnes nachází galerie místního umění. Nejcennějším muzejním exponátem je starobylý drtič cukrové třtiny, který stojí na ústředním nádvoří. Byl poháněn zvířaty a dodnes je funkční, ale již se nepoužívá. Od pevnosti se naskýtá výhled na budovu dánských kasáren z 19. století. Rovněž tato budova upoutá pozornost svou barvou, byla totiž ozdobena nátěrem peprmintové zeleně. Dnes v ní sídlí zákonodárný sbor Panenských ostrovů. K pevnosti byla v roce 1874 přistavěna ještě stejně barevná věž s hodinami.

Nad Emancipation Parkem se zvedá vrch Government Hill protkaný sítí úzkých uliček a schodů lemovaných soukromými domy, veřejnými budovami i krásnými kostely. V blízkosti velkolepé bílé hlavní budovy zvané Government House postavené v neoklasickém stylu vede „99 schodů“ (ve skutečnosti jich je 103) až nahoru, k Černovousovu hradu (Blackbeard´s Castle). Z této kamenné strážní věže se naskýtá nádherný výhled na město.

Na kopci se nachází také Haagensenův dům, který si zde ve 30. letech 19. století nechal vystavět dánský bankéř a obchodník Hans Haagensen. Je obklopen terasovitými zahradami a jeho interiéry byly zařízeny v dobovém stylu. Slouží totiž jako pobočka městského muzea a před nedávnem prošel rekonstrukcí. Nedaleko stojí neméně krásná Villa Notman. V ulici Crystal Gade si můžete prohlédnout synagogu z roku 1833, která je obklopená palmami. První židovskou náboženskou obcí na St. Thomasu byli uprchlíci z nizozemského ostrova Sint Eustatius. Odtamtud byli vyhnáni kvůli své účasti na obchodu se zbraněmi během americké revoluce.

Hlavním kotvištěm výletních lodí v Charlotte Amalie jsou West Indian Company Docks (Doky Západoindické společnosti). Nachází se zde rovněž pobřežní základna turistické ponorky Atlantis Submarine. Výlet touto ponorkou je dobrou volbou v případě, že se chcete pokochat podmořskými krásami a zároveň se přitom nechcete namočit. Ponor do hloubky 27 metrů pod mořskou hladinu trvá přibližně hodinu a je doplněn výkladem. Zdejší útes je plný pozoruhodných měkkých i tvrdých korálů a pravidelně jej navštěvují nejrůznější druhy ryb včetně murén a také mořské želvy. 

pláž na ostrově St. Thomas
Foto: pláž na ostrově St. Thomas

Lanovkou se můžete v Charlotte Amalie vypravit na vyhlídkovou plošinu Paradise Point, která se nachází ve výšce 210 metrů nad mořem. Z plošiny je nádherný výhled na přístav, okolní ostrůvky Hassel Island a Water Island. Za jasného dne je možné na obzoru zahlédnout také ostrov St. Croix. Na St. Thomasu byste si neměli nechat ujít ani Coral World Ocean Park, kde je k vidění obří nádrž o objemu 363 000 litrů a četná akvária plná vzácných mořských rostlin a živočichů. Mezi hlavní atrakce patří nádrž s rejnoky a také bazén, v němž je možné se živočichů i dotýkat. Park sousedí s rušnou pláží Coki Beach.

Nad zálivem Magens Bay se ve výšce 305 metrů nad mořem nachází dvouhektarová botanická zahrada, která vyrostla na pozemcích, jež bývaly v 19. století plantáží. Zahradu si dnes mohou návštěvníci projít po dřevěných chodníčcích, které vedou ve stínu chlebovníků a banánovníků. Během prohlídky je možné se kochat barevnými helikoniemi, zázvorem a více než 20 druhy orchidejí. K vidění jsou zde i ptačí voliéry, rybníčky plné rybek a vodopády. Na pozemcích se nachází také usedlost St. Peter Great House, která byla zrenovována a zařízena v dobovém stylu. V místní galerii je možné nakoupit tradiční karibské umění.

- jap - 

Další články z Amerických Panenských ostrovů:
St. Croix – ostrov sedmi zemí 
St. John - přírodní klenot Panenských ostrovů 
Americké Panenské ostrovy  

Článek byl zobrazen 10 231 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.