Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

St. Croix – ostrov sedmi zemí

Ostrov St. Croix je s rozlohou 217 kilometrů čtverečních největším ze souostroví Amerických Panenských ostrovů. Je zajímavý především tím, že od roku 1493, kdy jej objevil Kryštof Kolumbus, byl následně pod nadvládou hned sedmi zemí. Každá z těchto zemí na St. Croix ze sebe něco zanechala a tak je ostrov zajímavou směsicí kultur, národností a zvyků.

St. Croix leží asi 64 km jižně od ostrova St. Thomas a hlavní skupiny celého souostroví. Mořeplavec Kryštof Kolumbus na konci 15. století přistál v zálivu Salt River Bay na severním pobřeží ostrova. Tehdy musel ustoupit před bojovným národem Karibů, kteří ostrov obývali. Přesto ale neváhal a prohlásil ostrov, který pojmenoval Santa Cruz (Svatý Kříž), za španělské území. V roce 1650 si však ostrov začala nárokovat Francie a tak byl název přeložen do francouzštiny na St. Croix. V roce 1733 ostrov zakoupilo Dánsko, ale jeho název se nezměnil a zůstal i nadále francouzský. Dějiny tohoto ostrova rozkládajícího se v Karibském moři jsou spjaty hned s několika zeměmi, postupně na něm vlálo sedm vlajek - španělská, francouzská, britská, holandská, maltských rytířů, dánská a americká.

St. Croix - Americké Panenské ostrovy
Foto: St. Croix - Americké Panenské ostrovy

Po Britech zůstalo na ostrově řízení vlevo, po Dánech zase architektura v hlavním městě ostrova Christianstedu. Od roku 1917 patří ostrov Spojeným státům americkým, ale systém je zde poněkud zvláštní. Místní obyvatelé jsou sice američtí občané, ale nemají právo volit a v případě, že chtějí navštívit USA, musí létat přes celnici. Také mezi turisty nenarazíte na příliš mnoho Američanů, pro ně je ostrov málo rozvinutý a z toho důvodu jej moc nenavštěvují. Letadla sem létají jen několikrát týdně a tak se zde nesetkáte s davy plážíchtivých turistů. Díky tomu St. Croix dodnes připomíná Karibik z dob, kdy se všechno točilo okolo cukrové třtiny. Rozlehlé plantáže dnes už sice připomínají jen zbytky větrných mlýnů, které jsou ovšem neskutečně fotogenické.

I když není St. Croix tak zasažen turistickým ruchem jako ostatní okolní ostrovy, přesto má svým návštěvníkům co nabídnout. Potěšeni pobytem na ostrově však budou spíše batůžkáři a nenároční turisté, nikoliv milovníci luxusu. Kdo by zde hledal nějaké luxusní hotely nebo jinak rozvinutou turistickou infrastrukturu, bude pravděpodobně zklamán. Je to pravý Karibik, kde se můžete seznámit s životem obyčejných ostrovanů, kde panuje klid, pohoda a rozhodně se nikam nepospíchá.

Ostrov je v západní části hornatý a ve střední části se rozkládá úrodná zemědělská rovina, na níž se v minulosti pěstovala hlavně cukrová třtina. Vzhledem k jeho velikosti je možné ostrov autem projet za několik hodin. Za návštěvu stojí spousta míst, a pokud se vydáte po St. Croix Heritage Trail, což je značená naučná cesta, objevíte postupně na 200 lokalit, které mají velký kulturní a historický význam. 

St. Croix - Americké Panenské ostrovy
Foto: St. Croix - Americké Panenské ostrovy

Vynechat byste při pobytu na St. Croix rozhodně neměli hlavní město Christiansted postavené v krásném dánském slohu. Bylo založeno v roce 1733 na pobřeží klidného a útesem chráněného zálivu. Pojmenováno bylo po dánském králi Christianovi VI. Na nábřeží Národní historické pamětihodnosti Christiansted shlíží pevnost Fort Christiansvaern, která vypadá, jako by byla vymodelovaná ze žlutého marcipánu. Vystavěna byla v letech 1738 až 1749 a jejím hradbám dodnes dominuje elegantní černé dělo, které nebylo nikdy z nutnosti obrany použito. V horním podlaží pevnosti se nachází historická expozice. Před pevností si můžete prohlédnout dánskou celnici Old Danish Customs House z roku 1751. Stojí zde také vážní dům Scale House z 19. století, v němž se vážil a kontroloval lodní náklad, dále zvonice Steeple Building z roku 1735, bývalý kostel luteránů, který je dnes malým muzeem a původní skladiště společnosti West Indies & Guinea Company. Na nádvoří této společnosti se v minulosti pravidelně konaly aukce otroků. 

Ulicí Company Street se dostanete k budově Apothecary Hall z roku 1832, v níž ej zřízena expozice předmětů pocházejících z předkolumbovské éry, které byly nalezeny na ostrově. Velmi zajímavé je St. Croix Archaeology Museum dokumentující lidské osídlení ostrova až do doby 5000 let před příchodem Kryštofa Kolumba. K vidění jsou zde korálky, šperky, keramika a pracovní nástroje, jako třeba hlavice seker. V ulici King Street si můžete prohlédnout vládní dům Government House, který byl ve 30. letech 19. století přestavěn z původně dvou měšťanských domů na rezidenci Petera von Scholtena. Řadu návštěvníků v Christianstedu láká nákupní středisko Kings Wharf, kde se dají dobře nakoupit potraviny, oblečení i suvenýry.

Dalším hezkým městem na St. Croix je Frederiksted na západním pobřeží. V roce 1998 prošlo město kompletní rekonstrukcí při příležitosti oslavy 150. výročí zrušení otroctví v dánských koloniích. Frederiksted působí oproti hlavnímu městu poněkud ospale, ožívá pouze v době příjezdu velkých výletních lodí. Městu dominuje rudá pevnost Fort Frederik z roku 1752, která nese jméno po králi Frederiku V. V několika místnostech jsou vystaveny kulturní a historické expozice. Střed města zkrášlují viktoriánské domy s dřevořezbami. Ve Frederikstedu se nachází Muzeum plantáže Whim, které sídlí v domě z 18. století. Interiéry jsou vybaveny dobovým nábytkem, včetně nádherné postele s nebesy. Na pozemku se nachází zřícenina starého cukerného mlýna. V blízkosti Frederikstedu se táhne dlouhá písečná pláž.

Další pozoruhodnosti ostrova jsou roztroušeny v okolí ústřední silnice Centerline Road. Jedním z hojně navštěvovaných míst je lihovar Cruzan Rum Distillery. Právě tento lihovar je největším komerčním rumovým lihovarem na Panenských ostrovech. Zájemci se mohou zúčastnit jeho prohlídky za plného provozu. Součástí prohlídky je videoprezentace, vysvětlení výrobního procesu průvodcem a ochutnávka s možností zakoupení hotového výrobku. Místní rum je nositelem mnoha ocenění. V nabídce je šest druhů neochucených rumů a dalších osm druhů rumů ochucených. Pokud byste tedy chtěli ochutnat všechny, budete z lihovaru odcházet jistě zvesela. (www.cruzanrum.com)

Ostrov je obklopen korálovými útesy což uvítají především potápěči. Oblíbenou lokalitou je Cane Bay Wall nebo okolí neobydleného ostrova Buck. Ten leží asi 8 km od Christianstedu a je vyhlášený vynikajícími možnostmi potápění a šnorchlování. Korály jsou v těchto místech až 9 m vysoké a útesy ve zdejších vodách se staly útočištěm pro nejrozmanitější formy podmořského života. 

- jap -

Další články:
St. John - přírodní klenot Panenských ostrovů 
Americké Panenské ostrovy

Článek byl zobrazen 7 539 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.